Jorma Kurvinen 1931-2002

Jorma Kurvinen 1931-2002

Kirjailija Jorma Kurvinen syntyi 3.6.1931 Oulussa. Hänen äitinsä oli Eva Karvonen ja isänsä Juho Kurvinen. Isänsä isovanhempien kautta hänellä oli kaksinkertaiset kurvislaiset sukujuuret: Juho Kurvisen isoisä Pekka Kurvinen oli sukumme kantaisän Paavon toiseksi nuorimman pojan Antin pojanpoika ja toisaalta Juhon isoäiti Magdaleena oli lähetyssaarnaaja Pietari Kurvisen vanhempi sisar ja runonlaulaja Mateli Kuivalattaren tyttärentytär.

Vaimonsa Aira Rinteen (s.4.12.1928 Kemijärvellä ja k. 21.6.2001 Oulussa) Jorma Kurvinen tapasi ollessaan opettajana Marraskoskella, Rovaniemen lähistöllä.

Marraskoskella asuessaan Jorma Kurvinen rakastui vaimonsa ohella myös Lappiin, mistä johtui innostus Lapinmatkailuun. Perheeseen kuuluu myös neljä lasta, Pentti (s.6.9.1953), Anna-Maija (s.1.9.1955, nyk. Kurvinen-Tikkanen), Matti (s.11.9.1956) ja Pekka (s.12.11.1963).

Jo kouluaikana Jorma Kurvisen mielessä tulevaisuuden ammattina oli kirjoittaminen, mutta ei niinkään kirjailijan ammatti vaan ensisijassa lehtityö. Opiskelujen jälkeen hän työskentelikin toimittajana useissa lehdissä, mm. Outsiderin lehdessä ja Nyyrikissä, päätoimittajana puoliksi omistamassaan Uusi Oulu -lehdessä sekä julkaisujohtajana Kolmiokirjassa.

Ensimmäisen romaaninsa "Anna - kartanon opettajatar" Kurvinen julkaisi 1958. Vuonna 1964 hän sai palkinnon nuortenromaanistaan "Kolmas palo", mikä rohkaisi häntä jatkamaan kirjoittamista. Kaksi vuosikymmentä Jorma Kurvinen kirjoitti päätoimensa ohella; vapaaksi kirjailijaksi hän jättäytyi 1978.

Jorma Kurvinen oli erittäin tuottelias ja monipuolinen kirjailija. Hän kirjoitti historiallisia romaaneja, dokumenttiaineksiin perustuvia sotaromaaneja sekä erittäin suosittuja lasten- ja nuortenromaaneja. Mm. Susikoira Roi -sarja on Kurvisen kirjoittama. Sarjan 20. ja viimeinen osa ilmestyi kirjailijan kuoleman jälkeen. Erityisesti on vielä mainittava salanimellä Elsa Anttila kirjoitetut viihteelliset romaanit, joita on kiitetty naisvaltaisten ammattien ja naisten keskinäisen solidaarisuuden kuvaajana. Kaiken kaikkiaan Jorma Kurvinen julkaisi 91 romaania, joiden lisäksi hän kirjoitti kirjoja historian, uskonnon ja urheilun alalta sekä näytelmiä.

Kirjoittaessaan nuorille Jorma Kurvinen halusi pysäyttää lukijan miettimään ja vertaamaan omaa elämäänsä lukemaansa tekstiin. Hänen kirjoissaan oli oltava ainakin yksi asia, joka merkitsi jotakin todellista nuorelle lukijalle.

Jorma Kurviselle myönnettiin vuosien varrella lukuisia palkintoja. Mm. Kirjallisuuden valtionpalkinto vuosina 1978, 1982 ja 1988, Lastenkulttuurin valtionpalkinto 1991 ja Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto 2000. Viimeisin tunnustus oli Lasten LukuVarkaus -palkinto vuonna 2002. Kyseistä palkintoa Jorma Kurvinen olisi arvostanut erityisesti, koska palkinnonsaajan valitsevat nuoret lukijat eivätkä kriitikot. Jorma Kurvinen ei koskaan ehtinyt edes saada tietoa ehdokkuudestaan; hän menehtyi sairaskohtaukseen 19.2.2002, samana päivänä kun palkintoehdokkaat julkistettiin.


Lähteet:
Kustannusosakeyhtiö Otavan nettisivut
Pirkka-lehti 5/1995
Kirjakauppalehti 4/02
Osoitteesta http://lyyra.kempele.fi löytyviä kirjailijaesittelyjä

Jorma Kurvisen tytär Anna-Maija Kurvinen-Tikkanen on tarkistanut tekstin sisällön.