Ester Kärki 1883-1952

Ester-karki-1883-1952

Ester Salome Kurvinen syntyi 1.5.1883 Helsingissä. Hänen äitinsä oli viipurilainen Wilhelmina Roswall ja isänsä ilomantsilainen lähetyssaarnaaja Pietari Kurvinen, joka tunnetaan suomalaisen lähetystyön tienraivaajana Afrikassa. Esterin isän isoäiti oli Mateli Kuivalatar, Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan "oikia" runonlaulajatar.

Ester Kurvinen kävi keskikoulun Tampereen Tyttölyseossa. Hän oli kiinnostunut kielistä ja musiikista; myöhemmin hän hallitsi seitsemää kieltä. Ester oli hyvin musikaalinen ja aloittikin Helsingissä musiikkiopiston. Hänet mainitaan loistavana piano-oppilaaksi yhdessä Gerda Weneskosken kanssa. Musiikkiopinnot saivat kuitenkin jäädä lähetyskentän kutsuessa Esteriä hänen ollessaan vasta 17-vuotias.

Syksyllä 1900 lipui laiva Nagasakiin mukanaan pastori Wellroosin perhe ja Ester Kurvinen. He olivat Suomen ensimmäiset lähetystyöntekijät, jotka matkasivat Japaniin.

Edessä oli raskas työurakka, sillä vasta kahden vuoden kuluttua Wellroosit ja Ester saivat Suomesta apuvoimia paikalle.

Wellroosin perheen palattua jo Suomeen Ester Kurvinen jatkoi työtään Siiri Uusitalon kanssa. Nämä nuoret naiset perustivat yhdessä lähetysaseman Naganon Shimosuwaan.

Ester Kurvinen toimi Japanissa yhden kuusivuotiskauden ajan. Viimeisinä Japanissa viettäminään aikoina hän sairastui malariaan, joka vaivasi häntä eri muodoissaan koko loppuelämän ajan. Vuonna 1908 Ester julkaisi kirjan "Kuusi vuotta Jaappanissa", jonka hän oli kirjoittanut kokemuksistaan lähetystyössä.

Suomessa Ester Kurvinen avioitui pastori Frans Johannes Kärjen kanssa 15.2.1911. Näin hänestä tuli Ester Kärki. Ester eli papin puolisona Vårdössä, Töysässä ja Laihialla. Lapsia perheeseen syntyi seitsemän: Usko, Lahja, Armo, Toivo, Rauha, Voitto ja Ilmari.

Vanhempanakaan Ester Kärki ei unohtanut musiikkia eikä hengellisyyttä, vaan lauloi paljon hengellisiä lauluja ja soitti harmonia. Hän taisi myös kirjoittamisen ja mm. sanoitti useita isänsä Pietari Kurvisen lauluja.

Elämänsä kolme viimeistä kuukautta Ester Kärki asui poikansa Armon luona Vesilahdessa, jossa hän kuoli 13.3.1952.

Ester Kurvisen Japanin ajoista on Eeva Takala kirjoittanut musikaalin "Jaappaniin, oi Jaappaniin". Musikaalin kantaesitys oli Elimäellä SLEY:n valtakunnallisilla evankeliumijuhlapäivillä vuonna 2000. Musikaalia esitettiin samana vuonna myös Helsingissä, Keravalla, Turussa, Nurmossa ja Tampereella.

 

Vilja-Tuulia Huotarinen
Kirjoittaja on Ester Kärjen pojan Armon tyttärentytär